Activitat

Activitats amb foc

El Ball de Diables de Vila-seca fa correfocs de forma regular dins i fora la seva localitat. A Vila-seca, ha actuat tradicionalment en les Festes Majors d’Hivern (Sant Antoni Abat: 17 de gener) i d’estiu (Invenció del cos de Sant Esteve: 3 d’agost) amb els correfocs d’estiu i d’hivern. A l’hivern se celebra la Nit del foc, que inclou el Ball de Sant Miquel, la tabalada, el correfoc amb les colles convidades, la carretillada dels Diables de Vila-seca i l’encesa final conjunta. Pel que fa al Correfoc d’Estiu, representa junt amb el castell de focs la fi de les festes. El Ball de Diables forma part, a més a més, del Seguici Popular Tradicional de Vila-seca, que actua també a les Festes Majors del municipi. Tradicionalment, els Diables han actuat en les celebracions de Sant Isidre i Sant Joan a Vila-seca.

Fora del municipi, el Ball ha mantingut ininterrompudament intercanvis amb colles d’arreu de Catalunya, especialment amb les de la zona tradicional (Camp de Tarragona i Penedès). Els vila-secans van ser, també, coorganitzadors de la I Trobada de Colles de Diables i Dimonis dels Països Catalans, que tingué lloc l’any 2003 a Vila-seca.

Una de les activitats característiques de les colles tradicionals de diables són els balls parlats. El Ball de Sant Miquel és representat pels Diables de Vila-seca cada Festa Major d’Hivern i consisteix en versos satírics que parlen de l’actualitat política, social, cultural i esportiva del poble i del país. En el ball parlat hi intervenen set diables, que representen els set pecats capitals (luxúria, gola, avarícia, peresa, ira, enveja i supèrbia), Llucifer, com a comandant de les forces del mal, la Diablessa, com a mà dreta de Llucifer; i Sant Miquel Arcàngel com a salvador.

Representació del Ball de Sant Miquel
Representació del Ball de Sant Miquel

 


Activitats socials

55622731_2334327553457172_224885703094304768_o
Sopar de la Colla (30è Aniversari)

Més enllà de les festes amb foc, la Colla organitza i participa en altres activitats de caràcter social. Cada any, per celebrar l’aniversari de la Colla (a l’entorn del 23 de març) se celebra el sopar de la Colla. S’organitzen, també, cursos de formació en pirotècnia i toc de tabals, sortides a altres correfocs, es col·labora amb les maratons de donació de sang, a banda de calçotades, excursions i altres activitats. De manera molt especial, el Ball de Diables organitza tallers i activitats infantils, per mirar de difondre el fet cultural dels diables entre els més petits.