Tabals i música

EL SO MÉS INFERNAL

Un altre dels elements fonamentals dels balls de diables és la música. En els balls de diables tradicionals, els diables són acompanyats pel so dels tabals (timbals tradicionals, principalment de fusta i pell) que toquen els diables tabalers. El Ball de Diables de Vila-seca tenia, fins l’any 2018, 14 tabals adults (dels quals 5 tradicionals, incorporats en dues fases els anys 1989 i 2000) i 6 tabals tradicionals infantils. La primavera de 2018, amb la creació del Ball de Diables Infantil i l’estrena dels nous vestits del Ball, els tabalers passaren a vestir igual que els diables (amb vestit complet) i van quedar delimitats a un nombre fix de 10. Els tabalers, doncs, són també diables rasos, jeràrquicament situats al mateix nivell que els diables que cremen.

L’estiu del mateix any 2018, el Ball de Diables de Vila-seca estrenava els 10 tabals tradicionals que té actualment, elaborats per Xixo Luthier. Es tracta de 10 tabals de 16″ x 18″, construïts de forma artesana amb fusta pintada, de cos negre i riscles vermells; amb sistema de tensió amb corda de cànem i vuit tensors de cuir daurat. Els pegats són de pell de cabra i destaquen en els cossos dels tabals les imatges dels ceptres de Llucifer i de la Diablessa pintats en verd. El disseny cromàtic dels tabals s’inspira en el de la quarta edició dels vestits del Ball de Diables, en la qual predominen els colors vermell, verd, negre i daurat. L’any 2020 l’entitat incorpora els 10 tabals del Ball de Diables Infantil, a imatge dels adults i elaborats també per Xixo Luthier, de forma escrupolosament artesanal. En aquest cas, però, es tracta de tabals de 13” x 13”.

Pel que fa als tocs de tabal, el Ball té fins a 10 tocs propis -Passeig, Guerra, La Fura, Llucifer, Versots, Pregunta/Resposta, Infern, Carretillada, Nous Tabals i Toc Solemne-, a més a més del Toc de la Federació. Aquests tocs s’intercalen i s’usen de forma diversa durant les actuacions, adaptant-ne l’ús a la necessitat del moment, a la intensitat i a l’espai. No obstant això, hi ha tocs que tenen usos exclusius, com són:

  • Guerra: és un dels tocs originals del Ball de Diables de Vila-seca, emprat des de 1989 per acompanyar les enceses conjuntes, els lluïments i els moments de màxima intensitat de foc.
  • Versots: incorporat l’any 2010 al repertori de l’entitat, és el toc propi de la representació del Ball de Sant Miquel i Diables, que s’intercala entre les diverses intervencions de Llucifer, la Diablessa i els pecats capitals.
  • Carretillada: incorporat l’any 2019, amb motiu del 5è aniversari de la Carretillada, és el toc que acompanya de forma contínua i compassada aquesta representació de foc.
  • Toc Solemne: incorporat l’any 2023, amb motiu de la Benedicció de Sant Miquel Arcàngel en el moment de la seva entrada i sortida de l’Església de Sant Esteve de Vila-seca, és el toc apte per als actes amb més solemnitat i sense foc.

El Ball de Diables de Vila-seca es presentà per primera vegada al Concurs Nacional de Tabals Tradicionals organitzat per la Federació de Diables i Dimonis dels Països Catalans, en la seva segona edició, celebrada a Cervera l’any 2019. Amb una mostra de pràcticament tots els tocs propis del Ball, quedaren en segona posició.

Pots reproduir tots els tocs del Ball de Diables de Vila-seca en aquesta mateixa pàgina o al perfil d’Spotify de l’entitat.

2019 Concurs Tabals

2019 Concurs Tabals

Evolució Tabals