El Cicle Anual

UNA TRADICIÓ ANY RERE ANY

El Cicle Anual Vila-secà és el conjunt d’actuacions cícliques que defineixen l’activitat principal del Ball de Diables a Vila-seca. Al llarg dels anys ha viscut una evolució constant, amb la incorporació de noves actuacions i la pèrdua d’altres. En tot cas, no es tracta d’un Cicle estàndard, ja que ve condicionat pel fet que, d’ençà del tercer terç del s. XX, la Festa Major de Sant Antoni Abat (al gener) ha pres protagonisme a la que sempre havia estat la Festa Major de més rellevància a Vila-seca: la que se celebra en honor a la Invenció del Cos de Sant Esteve (a l’agost). Aquest canvi ha propiciat el desplaçament de grans activitats de la Festa Major d’estiu cap a Sant Antoni. No obstant això, la importància històrica del Seguici Tradicional d’estiu -celebrat, com a mínim, des del s. XVIII- segueix marcant el pic central del Cicle Anual.

El cicle d’hivern, Sant Antoni Abat

El Cicle d’Hivern s’inicia a la fi de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. La Festa Major en honor a Sant Antoni Abat, a l’entorn del 17 de gener i distribuïda entre el cap de setmana principal i la setmana de la Capvuitena; representa un dels moments de major activitat per al Ball de Diables. La participació en aquesta festivitat s’inicia, molt probablement, a finals del s. XX, amb la recuperació del Ball, ja que no es té constància de la participació del ball de diables en aquesta festivitat abans de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Concretament fou el 21 de gener de 1990 quan se celebrà per primera vegada el Correfoc de Sant Antoni amb la participació del Ball de Diables de Vila-seca. Malgrat la participació de diversos balls de diables a les festes majors vila-secanes, no fou fins el 10è Aniversari de la recuperació que s’organitzà la primera trobada de balls de diables per Sant Antoni (precursora de l’actual Nit del Foc). Amb la celebració del 20è Aniversari, l’any 2010, es consolida el format actual de correfoc per Sant Antoni, el dissabte principal de festes, amb la participació de diversos balls de diables forans.  Actualment, la Nit del Foc té una estructura estable, composta per:

  • El Correfoc Petit, que s’inicia a les 18h a la Plaça d’Estudi i finalitza a la Plaça de Voltes, amb la participació del Ball de Diables Infantil de Vila-seca.

  • El Ball de Sant Miquel i Diables, que es representa a la Plaça de Voltes a les 19.30h, per part del Ball de Diables de Vila-seca.

  • La Tabalada, que s’inicia a les 20h de forma estàtica a la Plaça de Voltes, per part dels tabalers i tabaleres dels balls de diables participants a la Nit del Foc.

  • El Correfoc, que recorre el nucli antic des de la Plaça de Voltes i fins la Plaça d’Estudi, amb inici a les 20.15h, amb la participació del Ball de Diables de Vila-seca, tres balls de diables forans i una bèstia de foc convidada.

  • El Sopar de Colles, que se celebra conjuntament amb tots els membres de les colles participants, a les 21.30h.

El Cicle d’Hivern continua l’endemà de la Nit del Foc amb una altra de les actuacions principals del Cicle Anual. El diumenge principal de festes al vespre, se celebra el Seguici Tradicional, amb sortida al Castell de Vila-seca i recorregut fins a la Plaça de l’Església i amb la participació de tots els elements de cultura popular vila-secans, inclosos el Ball de Diables de Vila-seca i el Ball de Diables Infantil de Vila-seca. La setmana de la Capvuitena, encara dins la Festa Major d’hivern, es tanca el Cicle d’Hivern amb la organització de la Carretillada. Aquesta imponent roda de foc que té lloc a la Plaça d’Estudi el segon dissabte de festes, és l’explosió pirotècnica més important del Cicle Anual Vila-secà.

El cicle de primavera, de Sant Antoni a Sant Joan

El Cicle de Primavera conté part de l’activitat social més destacable de l’entitat. Un cop tancada la Festa Major d’hivern, el Ball de Diables organitza la Calçotada de la Colla (al febrer) i el Sopar de la Colla (al març, el dissabte més proper al 22 de març, data en què se celebra l’aniversari de la recuperació del ball). El segueix la celebració de Sant Jordi, el 23 d’abril, en què el Ball de Diables hi té presència a través d’activitats de tipus divulgatiu però sense presència de foc. És en aquest punt del Cicle Anual quan té lloc la festivitat de Corpus, origen dels balls de diables, però que ja no se celebra a Vila-seca. Aquest fet, junt amb la desaparició del Correfoc de Sant Isidre (festa en honor a la pagesia local) endarrereix l’Inici de la temporada de foc, tradicionalment ocorregut entre l’abril i el maig a Vila-seca. Aquesta s’inicia en l’actualitat, generalment, durant el Cicle de Primavera, però sovint no a Vila-seca.

El cicle d’estiu, Sant Jaume i Sant Esteve

El Cicle d’Estiu és el que correspon, de forma tradicional, a la temporada de foc. S’inicia la nit de Sant Joan, en la qual històricament el Ball de Diables ha participat sempre, tant a Vila-seca, com als barris de La Pineda i La Plana. Sant Joan és la festivitat més comuna arreu dels Països Catalans i amb una major presència de foc. Es tracta d’una festivitat precristiana, molt anterior al Corpus, però amb vincles evidents amb la cultura popular actual. Si bé no conservem documentació que ens expliqui quin paper tenia aquesta festa en el calendari festiu vila-secà antic; la presència del ball de diables ha estat ininterrompuda des de la recuperació del ball l’any 1989. L’encesa de la foguera de La Pineda i els Correfocs de Sant Joan a La Pineda i a Vila-seca (diversos anys celebrats en una mateixa nit i de forma consecutiva) han estat presents sempre en el Cicle Anual Vila-secà, junt amb el Correfoc de Sant Joan a La Plana, el dia 24 de juny. Igual com en el cas del Correfoc de Sant Isidre, aquesta celebració ha viscut canvis recents i ha perdut el protagonisme que tenia dins el calendari festiu local, malgrat ser troncal per al Ball de Diables.

Segueix el Cicle d’Estiu la celebració de la Festa Major del barri de La Pineda, en honor a Sant Jaume. El dissabte més proper al 25 de juliol, té lloc el Correfoc de La Pineda, amb la participació simultània del Ball de Diables i del Ball de Diables Infantil de Vila-seca, que recorren el Passeig de Pau Casals fins donar inici al Castell de Focs que té lloc a la Platja del Racó. El següent diumenge, el primer de festes, se celebra el Seguici Tradicional d’estiu, en honor a Sant Esteve. Aquesta representació, amb la participació de tots els elements de cultura popular vila-secans (amb el Ball de Diables de Vila-seca i el Ball de Diables Infantil de Vila-seca) és la més propera a les sortides del Seguici que tenien lloc especialment durant tot el segle XIX com a acompanyament a l’Ofici de Festa Major. Si bé actualment la Festa Major en honor a Sant Antoni té una major rellevància festiva, el patró de Vila-seca és Sant Esteve. Des de fa més de 250 anys aquesta festivitat se celebra a l’estiu, el 3 d’agost, dia en que es commemora la Invenció del Cos de Sant Esteve. Això és així donada la proximitat del 26 de desembre amb les festes de Nadal i el fred de l’hivern.

El Cicle d’Estiu es clou amb els dos correfocs celebrats al nucli de Vila-seca. En primer lloc, el Correfoc Petit recorre els carrers del nucli antic (des de la Plaça de les Creus i fins l’antiga Plaça de Flix -actual Carrer de Sant Antoni-) el darrer divendres de festes, amb la participació del Ball Infantil. Finalment, el Correfoc de Fi de Festa, se celebra el dia 3 d’agost a les 23h. El Ball de Diables de Vila-seca recorre en solitari l’Avinguda Ramon d’Olzina, des de la Plaça dels Països Catalans i fins el Carrer de Joan Fuster i Ortells i dóna pas al Gran Castell de Focs que clou la Festa Major en honor a Sant Esteve.

El cicle de tardor, de Sant Esteve a Sant Antoni

El Cicle de Tardor de Vila-seca és, tradicionalment, l’època de major activitat interna i menys actuacions amb foc. Després de la Festa Major d’estiu a Vila-seca, el Ball de Diables participa en correfocs i actuacions de foc fora de la vila fins ben entrada la tardor (octubre-novembre). És en aquest punt de l’any quan té lloc el Final de la temporada de foc i es comença a treballar de cara al següent any, especialment donada la proximitat de Sant Antoni. És, també, quan té lloc l’Assemblea General Ordinària de l’entitat i les eleccions a la Junta Directiva, si escau, generalment el mes de novembre. El cicle de tardor implica, també, les tasques de manteniment dels vestits (pintura i costura), dels instruments musicals, dels Ceptres i d’altres elements propis de les sortides del Ball de Diables de Vila-seca.