Diables

Els Diables de Vila-seca s’estrenen en un inici amb vestits de roba de sac, que protegien poc de les espurnes. A principis dels anys 90, la Colla estrena els seus primers vestits de roba ignífuga, comptant amb un total de 25 vestits. La darrera reedició dels vestits fou l’any 2003 i des d’aleshores el Ball compta amb 25 vestits de color vermell, amb sanefes que representen elements tradicionalment associats al mal, com les serps o els dracs, rematats amb caputxes amb dues banyes de color negre. Pel que fa a la parla, la Colla anomena tradicionalment cassaca a la part superior del vestit, separada dels pantalons. La vestimenta es completa amb les espardenyes com a calçat, que es vesteixen amb mitjons vermells.

En els correfocs, els diables usen les maces per a poder cremar la pirotècnia. Les masses consisteixen en bastons amb un totxo de fusta a l’extrem, d’on en surt una vara metàl·lica on s’hi disposa la pirotècnia, que es fixa amb pinces de fusta.

Calçat tradicional
Calçat tradicional

Com en tota Colla tradicional, amb estructura teatral, es diferencien entre els diables dos de particulars: Llucifer i la Diablessa. Llucifer és el Rei de l’Avern i està caracteritzat amb vestit de Diable covert per una gran capa en flames. Mereix ser destacat el seu barret de copa, símbol de poder i identificació de la riquesa econòmica amb el mal. En el cas de la Diablessa, aquesta llueix armilla decorada amb flames i una llarga faldilla negra, així com una barret de pamela. Es relaciona amb la imatge de la temptació.