Diables

Calçat tradicionalEls Diables de Vila-seca s’estrenen en un inici amb vestits de roba de sac, que protegien poc de les espurnes, amb motius senzills pintats a mà i una representació d’un diable a les esquenes de les cassaques. Es tractava de sacs d’avellana usats, confeccionats i pintats amb Tinte Iberia vermell a la rentadora. L’any 1994, la Colla estrena els seus primers vestits de roba ignífuga -de cotó- i amb motius pintats a mà, comptant amb un total de 25 vestits. En aquesta edició apareixen per primer cop les flames, que guanyen protagonisme a la base de les cassaques i dels pantalons. La següent reedició dels vestits fou l’any 2003, amb 25 vestits de color vermell de cotó, amb sanefes cosides de cotó que representaven elements tradicionalment associats al mal, com les serps o els dracs, rematats amb caputxes amb dues banyes de color negre. Aquesta edició manté la presència i rellevància de les flames, igual com en l’anterior disseny. La darrera edició dels vestits s’estrenava la primavera de 2018, amb un estil que suposava un retorn als orígens: vestits amb roba de lli pintada. Aquests vestits, els actuals, tenen com a element característic les panxes de rèptil, inspirades en el ceptre de la Diablessa i el logo de la Colla. El color principal segueix sent el vermell, malgrat que destaca la presència del daurat, que es fa més evident en els vestits de Llucifer i la Diablessa, amb un toc senyorial més destacat. Des d’aquesta edició dels vestits, de l’any 2018, els tabalers del Ball de Diables de Vila-seca també vesteixen vestit complet, com la resta de Diables. Pel que fa a la parla, la Colla anomena tradicionalment cassaca a la part superior del vestit, separada dels pantalons. La vestimenta es completa amb les espardenyes com a calçat, que es vesteixen amb mitjons vermells.

En els correfocs, els diables usen les maces per a poder cremar la pirotècnia. Les maces consisteixen en bastons amb un totxo de fusta a l’extrem, d’on en surt una vara metàl·lica on s’hi disposa la pirotècnia, que es fixa amb pinces de fusta. La darrera edició de les maces d’aquest Ball data de l’estiu de 2018 i incorporen la forma de bóta en el seu totxo de fusta de l’extrem, ja que històricament -especialment al segle XIX- existia un vincle molt important entre els balls de diables i els gremis de boters. L’anterior edició de les maces, usada fins el 2018, era l’edició original (de l’any 1989). Aquesta primera edició es va crear amb la col·laboració d’Esteve Magriñà (Esteve de la Serra, fuster de Vila-seca) qui va incorporar els totxos de fusta als pals de fregona -de fusta- comprats pels primers membres del BDV. En aquesta edició, les varilles dels extrems eren realment claus, la qual cosa limitava el nombre de carretilles per maça a dues.

Com en tota Colla tradicional, amb estructura teatral, es diferencien entre els diables dos de particulars: Llucifer i la Diablessa. Llucifer és el Rei de l’Avern i està caracteritzat amb vestit de Diable covert per una gran capa. Mereix ser destacat el seu barret de copa, símbol de poder i identificació de la riquesa econòmica amb el mal. En el cas de la Diablessa, aquesta llueix armilla i faldilla amb aros, així com una barret de pamela. Es relaciona amb la imatge de la temptació.