El Ball per dins

COM ENS ORGANITZEM

El Ball de Diables de Vila-seca és una única entitat que, internament, s’organitza en diverses seccions. El Ball de Diables i la Secció Tabals són les dues més visibles, per presència i per antiguitat, però des de l’entitat s’ha treballat per fer créixer cada vegada més tant l’activitat com la massa social que s’agrupa. I això ha estat possible, en gran mesura, gràcies a la creació i consolidació de les seccions que a continuació s’exposen.

Ball de Diables Infantil

Fins l’any 2018, la canalla vila-secana que volia formar part del Ball de Diables s’integrava dins el Ball Adult, on només podia realitzar tasques de suport o tocar el tabal, fins gairebé la majoria d’edat. L’any 2016 s’iniciava un procés de canvi que culminava el 12 de maig de 2018, amb el bateig de foc del nou Ball de Diables Infantil de Vila-seca. Aquest naixia i és una secció del mateix Ball de Diables de Vila-seca, de manera que comparteix totes les característiques identificatives del Ball. El Ball de Diables Infantil d’Alforja en són el ball padrí.

Així, el Ball de Diables Infantil de Vila-seca consta de 24 diables amb vestits de cotó pintats, amb disseny inspirat en la Diablessa i on predominen les panxes de rèptil. L’única diferència d’aquestes envers als vestits adults és el material, ja que la roba de lli usada pels seus homòlegs adults protegeix menys de les espurnes. L’estructura del Ball Infantil és també teatral, amb Llucifer i Diablessa al capdavant i un mateix nombre fix de diables en la formació: 22 diables i 10 diables tabalers. La principal diferència a efectes d’estructura i d’esquema de funcionament és que, en el cas del Ball Infantil, disposa de dos diables encenedors però, tots dos, són diables del Ball adult. La segona diferència fonamental és que, per coherència, el Ball Infantil no disposa de Sant Miquel, ja que no representa el ball parlat. Pel que fa a la música, disposen de 10 tabals tradicionals de 13” x 13”, obra de Xixo Luthier a imatge i semblança dels tabals del Ball de Diables, cinc dels quals amb la representació del Ceptre de la Diablessa i, els altres cinc, amb la del Ceptre de Llucifer; incorporats l’any 2020.

Les principals actuacions del Ball de Diables Infantil de Vila-seca són les incorporades en el Cicle Anual Vila-secà. A l’hivern, en el marc de la Nit del Foc (primer dissabte de la Festa Major en honor a Sant Antoni Abat), organitza el Correfoc Petit. A l’estiu, en el marc de la Festa Major de Sant Jaume, participa de forma conjunta amb el Ball de Diables al Correfoc de La Pineda; i, en el marc de la Festa Major en honor a la Invenció del Cos de Sant Esteve (l’últim divendres abans del 3 d’agost) organitza el Correfoc Petit. També forma part del Seguici Tradicional de Vila-seca -el qual encapçala- i hi participa en la seva sortida d’hivern i d’estiu, el primer i darrer diumenge de festes, respectivament.

Ball de Diables dels Històrics

En els 33 anys d’història recent del Ball de Diables de Vila-seca són més de 300 les persones que han format part del Ball de forma activa. Si bé els relleus han estat lents i graduals, són molts els diables que han deixat de tenir aquesta vinculació activa amb l’activitat diària del Ball. Per tal que aquesta vinculació no es perdés de forma total, l’any 2014 s’inicià un projecte de reconeixement i lligam renovat amb l’entitat.

L’agost de 2014, en el marc de la celebració del 25è aniversari de la recuperació del Ball de Diables, s’organitzà el I Correfoc dels Històrics. Es convidà part de la gent que havia tingut una participació més activa a l’entitat i es celebrà un correfoc amb més de quaranta diables, barrejant els vestits de les -fins aleshores- tres generacions de vestits existents. Arran d’aquest èxit, l’entitat va prendre la decisió de formalitzar aquest esdeveniment amb una periodicitat quinquennal. Així doncs, entre 2014 í 2018 es treballà per tal de formalitzar la secció i incorporar-hi tothom qui havia format part de l’entitat. L’agost de 2019, en el marc de la celebració del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Diables, se celebrà el II Correfoc dels Històrics, amb invitació a la totalitat de la Secció.

El II Correfoc dels Històrics, amb més de 100 diables cremant i tocant el tabal, i una totalitat de 115 persones participant en l’actuació; és, fins a dia d’avui, una data rècord per a l’entitat. El format d’aquest correfoc, a diferència de la resta d’actuacions ordinàries, s’organitza en base a l’antiguitat dels seus participants. D’aquesta manera, cada diable vesteix el vestit de la generació amb la qual va entrar a formar part de l’entitat i, d’igual forma, es gestiona el repartiment d’instruments. Així, s’obté la imatge plàstica de l’evolució d’aquesta tradició a Vila-seca. La tercera edició d’aquest acte se celebrarà l’estiu de l’any 2024.

A més a més, aquest vincle amb el Ball de Diables, es pretén estimular a través de l’organització i invitació en actes extraordinaris de l’entitat. Les diverses generacions en què s’organitza aquesta secció, en funció de la data d’entrada dels seus membres, són:

  • Generació Sac: 1989 – 1993
  • Generació 90: 1994 – 2000
  • Generació Berga: 2001 – 2010
  • Generació Forats: 2011 – 2017
  • Generació Daurat: 2018 – actualitat

Amics i Amigues del Ball de Diables de Vila-seca

Esdeveniments com ara el Correfoc i la Carretillada dins la Nit del Foc (celebrada anualment en el marc de la Festa Major de Sant Antoni), la Trobada de Diables del Tarragonès, la Trobada de Diables per Vegueries, la gestió de les barres de Festa Major, la venda de marxandatge, el Sopar de la Colla, etc.; no haurien estat possibles sense el creixement de la massa social sobre la qual es recolza l’entitat.

La Secció Amics i Amigues del Ball de Diables de Vila-seca la composen totes aquelles persones que, sense adquirir la condició de sòcies, col·laboren de forma activa en l’organització d’activitats de l’entitat, en tasques logístiques, d’acompanyament o de servei/atenció al públic.