2022: la temporada del retorn

El 25 de setembre de 2022 ha estat la data que ha marcat el punt i final d’una temporada de foc atípica per al Ball de Diables de Vila-seca. Una temporada atípica i un tancament atípic, en un Correfoc de Santa Tecla ajornat per pluja que ha deixat per a la història la celebració del Correfoc fora del ja tradicional dia 24 de setembre.

L’any anterior, el 2021, va ser l’any del retorn als carrers, després -o encara durant- d’una pandèmia que va trastocar les nostres vides i la nostra cultura i festa. Però malgrat tot, el 2021 no va ser un any de retorn a l’absoluta normalitat. Les mascaretes, les distàncies o les actuacions estàtiques van marcar una temporada amb regust agredolç. Per contra, aquest any 2022 ha suposat l’autèntic retorn a l’activitat de foc, als carrers, a les festes i places; al foc. Una temporada que iniciàvem, ara sí i com mana el cicle anual vila-secà, a casa nostra, amb la Nit del Foc (amb el permís de la presentació del nou Sant Miquel Arcàngel, que tenia lloc uns dies abans de forma solemne en el marc del Castell de Vila-seca). Recuperar el Correfoc Petit, la Tabalada, el Ball de Sant Miquel i Diables i el Correfoc, era segurament el que més inquiets i emocionats ens tenia després de l’aturada de la pandèmia. I, a més, ho vam poder fer amb uns convidats de luxe com van ser el Ball de Diables de Ribes, el Ball de Diables de Tarragona, el Ball de Diables del Pla i el Drac del Morell. L’endemà, ens retrobàvem amb tot el Seguici Tradicional -per fi- de forma itinerant i amb la normalitat que mai hauria d’haver perdut. I, ni una setmana més tard, el retorn de la Carretillada a la Plaça de l’Estudi ens va fer vibrar com abans sota el foc.

Atípica també fou la primavera, que vam viure amb més actuacions que mai després d’acumular diverses visites pendents durant els darrers dos anys. Un Sant Jordi de visita a la Setmana Medieval de Montblanc, a la Dracum Nocte; seguit de les Festes de Maig de Badalona, el nostre primer gran contacte amb l’apassionat públic del Barcelonès. Just una setmana després, el nostre Ball Infantil es desplaçava a Capellades, a l’InCulCat (la primera mostra de cultura popular infantil de Catalunya) per a representar els balls de diables. I, encara al mes de maig, vam poder celebrar el 45è Aniversari del Ball de Diables del Pla del Penedès. I ho vam fer de totes totes, amb la nostra primera representació del Ball de Sant Miquel i Diables fora de la Plaça de Voltes de Vila-seca.

Vam encetar l’estiu per la porta gran i amb la millor companyia, al Venite Venite de Sant Quintí de Mediona; amb el Ball de Diables de Sant Quintí i el Ball de Diables de Vilanova, i amb una gran cercavila de tabals amb tretze balls de diables tradicionals; que va precedir la nostra segona representació del ball parlat fora de casa. Un parell de setmanes després vam gaudir d’una visita que teníem pendent de feia molt de temps: Ribes. Els nostres companys amb capa tenen per patró Sant Pau, l’altre dels sants barbuts, de manera que només ens podem retrobar en ocasions especials. I especial era ser en el II Correfoc de Llegenda, on vam acompanyar-los a la recerca del Drac. Ja en ple estiu, la calor es barrejà amb el caliu que sempre rebem per Sant Jaume al barri de La Pineda, al Correfoc amb el Ball Infantil i el Ball de Diables on sempre ens sentim tan estimats. I de nou a casa, a Vila-seca, vam gaudir d’una altra “petita” fita històrica: el Correfoc Petit creixia rebent el seu primer ball de diables convidat: el Ball de Diables Infantil de Reus. Una festa major en honor a Sant Esteve on també vam poder recuperar la normalitat del Seguici Tradicional d’estiu i del Correfoc de Vila-seca. Entremig d’ambdues ocasions, van néixer les Matinades Tronades, el dia de la Invenció del Cos de Sant Esteve. I, també en plena festa major, vam fer una fugaç visita a la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén dels nostres veïns del Morell (la segona població que més vegades hem visitat!).

Però amb la calor de l’estiu no se’ns van treure les ganes de rematar la temporada com calia i al setembre vam tornar al Baix Llobregat per gaudir amb el Ball de Diables d’Esplugues de la Festa Major de Sant Mateu. I, finalment, a Tarragona, a casa dels nostres padrins. Un Correfoc de Santa Tecla on no hi anàvem des de 2004 i que ha estat el colofó final a una temporada intensa. No podem fer més que donar les gràcies a tots els balls de diables que ens han convidat a casa seva. I també a la nostra gent, al Ball de Diables de Vila-seca. Gràcies!

Ara toca descans, reflexió i preparació. Una tardor que per al BDV sempre significa tenir Sant Antoni al cap; un Sant Antoni que vindrà, també, amb alguna novetat sota el braç. Que vingui el fred, que el BDV us portarà l’escalfor.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *