Primera actuació internacional
A ningú se li escapa que, a dia d’avui, les actuacions dels balls de diables són més complexes i costoses d’organitzar que no pas el que ho eren uns anys enrere. Les normatives i la burocràcia han fet cada vegada més difícil allò que abans era més espontani, més natural. I no cal ni dir-ho: a l’estranger, en un altre estat, tot això esdevé encara més complicat. És per això que, per al Ball de Diables de Vila-seca, ha significat molt poder fer una primera actuació a l’estranger, en aquest cas a Sardenya, Itàlia. I encara ho ha fet més especial el fet que aquesta primera actuació internacional fos en una ciutat tan catalana com la de l’Alguer, on ens hem sentit com a casa.
L’Aplec Internacional, organitzat per Adifolk, ha estat el marc que ha permès fer possible aquesta actuació. Una 33a edició de l’Aplec Internacional ajornada (s’havia de celebrar originalment l’any 2020 a la mateixa ciutat) que es va començar a gestar fa molt i que ha viscut múltiples adaptacions i modificacions donada la situació d’excepcionalitat per l’emergència sanitària. I, per al Ball de Diables, una expedició que ha comportat 10 mesos de feina des de la presentació de la candidatura fins a la data de la celebració; passant per incomptables reunions, gestió de la logística, búsqueda de fonts de finançament, etc.
El nostre viatge a l’Alguer s’iniciava el dijous 23 de setembre, diada de Santa Tecla, amb el regust amarg de recordar que, un any més, no podíem ser al Correfoc de Santa Tecla de Tarragona. Al ferri de camí a l’illa de Sardenya ens vam trobar per primera vegada amb les 1000 persones que conformaven l’expedició catalana, conformada per més de 40 grups de tots els àmbits de la cultura popular catalana. L’endemà, divendres, després d’instal·lar-nos i d’una primera presa de contacte amb la ciutat; vam ser presents en l’Acte de Recepció Institucional, un acte fortament marcat per la detenció prèvia del President Puigdemont i amb un alt component reivindicatiu, que va omplir el Teatre Cívic. En aquest acte, el President del BDV juntament amb el Regidor de Vila-seca Josep Forasté, va fer entrega d’un obsequi al Síndic de l’Alguer, en agraïment per la recepció rebuda. Acte seguit, el conjunt del Ball de Diables es va dirigir, ja uniformat, a l’Acte de Benvinguda. En aquest acte sense foc, es van presentar tots els grups participants a l’Aplec.
L’endemà, dissabte, vam viure la jornada més especial. De bon matí ens vam dirigir a Banchina Dogana, d’on en sortia un gran Seguici Festiu, amb la participació de tots els grups i que va recórrer els carrers del Nucli Antic de l’Alguer. El vespre del mateix dia arribava el moment més esperat: la Nit del Foc. En aquest acte (compartit amb el Ceptrot d’Adifolk, el Drac Baluk, els Diables de ca n’Aurell i els Cremats d’Olost) vam poder fer una representació de foc dividida en dues parts: una primera part de Carretillada i una segona part de Lluïments. Malgrat el format, marcat per les restriccions de la pandèmia, aquesta primera actuació internacional de foc, no l’oblidarem mai. L’endemà, diumenge 26 de setembre, vam participar en l’Acte de Cloenda; un acte marcat per la participació de tots els elements de cultura agrupats segons el seu àmbit i on els grups de foc vam cloure l’acte amb la representació amb foc de les banderes catalana i italiana.
Aquest viatge i actuació a l’Alguer van arribar a la seva fi el dimarts 28 de setembre, amb el nostre retorn a Vila-seca. Però ens queden molts records, fotografies, anècdotes i ganes que, més aviat que tard, puguem repetir en algun altre país.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!