Matinades Tronades 2023


Tornen les Matinades Tronades del Ball de Diables de Vila-seca amb una novetat important

 

L’any passat des del #BDV vam iniciar la recuperació de les Tronades a Vila-seca. Una Tronada és una forma pirotècnia festiva que es relaciona amb l’antic costum de disparar armes de foc (fusells o canons) per anunciar una festa, entre altres situacions. En aquesta notícia us n’expliquem més detalls:  https://diablesvila-seca.cat/les-tronades-a-vila-seca/. Les tronades eren ben presents en les festes majors de Vila-seca i en tenim nombrosíssimes referències històriques, sobretot del segle XIX. És per això que l’any passat vam fer un primer pas per a la seva recuperació.

Aquest any repetim amb les Matinades Tronades i una de les preguntes que més ens heu fet és “per què 26 salves?” Aquí en teniu la resposta: la Festa Major d’Estiu de Vila-seca gira entorn del 3 d’agost, dia de la Invenció del Cos de Sant Esteve, patró de la nostra vila. Però el dia de Sant Esteve és el 26 de desembre i és per aquest motiu que el nombre de salves aèries que es llancen és 26.

A partir d’enguany incorporem un petit detall a les Matinades Tronades: la Salva d’Honor. Cada any una persona vinculada a la festa vila-secana donarà el tret de sortida a les matinades amb el llançament de la primera salva. Aquest any, homenatjarem la Colla Gegantera de Vila-seca, que celebra el seu 40è aniversari. Mantenir viva una entitat de cultura popular durant 40 anys no és fàcil. Són moltes les persones que han fet que la fal·lera gegantera arribi a petits i grans i tothom conegui el Ton, la Pineda,  Galzeran de Pinós, la Donzella del Rescat i el Tonet.

D’aquell grup de joves pioners que ara fa quatre dècades van decidir apostar per crear una colla gegantera, n’hi ha un que encara segueix al peu del canó. A banda de ser fundador de l’entitat, ha tingut tots els papers de l’auca: cap de colla, portador, timbaler i, fins i tot, presentador. Segur que amb aquest últim detall ja sabeu de qui estem parlant. Ha estat també fundador (1987), refundador (1994) i membre de la Junta Directiva de la Coordinadora de Colles de Geganters i Grallers de les Comarques Meridionals.

Així doncs, aquest 3 d’agost, la Salva d’Honor serà llançada per Joaquim Vives Garsaball. A les següents imatges el podeu veure a ell i a molts altres que formen part de la família gegantera.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *