Benedicció de Sant Miquel

La Parròquia de Vila-seca beneeix Sant Miquel Arcàngel, del Ball de Diables de Vila-seca

Tot just fa un any que, en el marc de la Festa Major de Sant Antoni 2022, el Ball de Diables de Vila-seca presentava al Castell de la localitat la seva nova figura patrimonialitzada. Es tractava de l’Arcàngel Sant Miquel, un dels personatges principals del ball de diables junt amb Llucifer i la Diablessa. I es tractava del darrer gran projecte que, segons l’entitat vila-secana, quedava pendent per tal de posar en valor tots i cadascun dels elements que configuren el ball.

Enguany seran la Diada de Sant Antoni (dimarts, 17 de gener) i l’Església de Sant Esteve de Vila-seca els qui oferiran el marc solemne en el qual es beneirà Sant Miquel. L’acte, que tindrà lloc a les 17.30h, s’iniciarà amb l’entrada de Sant Miquel a la Parròquia acompanyat del Toc Solemne dels tabalers del Ball de Diables. Tot seguit, tindrà lloc una breu intervenció per part del Ball de Diables on s’exposarà la importància d’aquesta figura dins els balls de diables a nivell històric i en l’actualitat. Finalment, Mn. Jordi Vila i Borràs, rector de Vila-seca, procedirà a la lectura, l’homilia i la benedicció de Sant Miquel.

El ball de diables és un entremès que representa la lluita entre el bé i el mal. Així com les forces del mal són encapçalades per Llucifer; les del bé les encapçala la figura de Sant Miquel Arcàngel. Virrei del cel que acompanya les ànimes a l’eternitat, es tracta de la figura qui ha de vèncer el dimoni o l’anticrist. Des dels inicis dels balls de diables les figures de Llucifer i del Sant (habitualment Sant Miquel) formen part de l’estructura bàsica d’aquest entremès. Sant Miquel pren protagonisme especialment en el moment en el qual els balls de diables representen balls parlats amb una funció de moralitat. En aquests balls parlats Llucifer i els diables intenten corrompre la pau del poble i conspirar i instigar per la maldat. És Sant Miquel qui s’hi enfronta, gairebé sempre en solitari i en nom de Déu, per a acabar vencent-los i proclamant la victòria del cel. En el cas de Vila-seca, aquesta representació rep el nom de Ball de Sant Miquel i Diables i es representa tan sols un cop l’any: el primer dissabte de la Festa Major de Sant Antoni, a la Plaça de Voltes i dins els actes de la Nit del Foc de Vila-seca.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *