Sant Antoni 2022: torna la Nit del Foc

Doncs sí! Ja s’acosta la Festa Major d’hivern de Vila-seca. Un cop passats els torrons, el cap d’any i els Reis arriba la festa major gran de Vila-seca.

Sant Antoni és la festivitat amb més participació del Ball de Diables de Vila-seca i, des d’uns anys enrere, seguim fent créixer aquesta implicació amb nous actes i millorant els que ja féiem. Enguany, Sant Antoni arriba després d’un any -el 2021- en què la pandèmia ens va impedir celebrar aquesta festivitat que tant ens estimem. Torna la Nit del Foc i tornen els actes tradicionals propis d’aquest marc festiu. Això sí, serà un retorn no exempt de particularitats pròpies de la pandèmia: l’ús de la mascareta, la distància de seguretat o la supressió de l’activitat nocturna, condicionada pel toc de queda encara vigent.

Enguany començarem la nostra participació a la Festa Major per la porta gran. Serà dijous 13 de gener amb l’Acte de Presentació de Sant Miquel Arcàngel, al Castell de Vila-seca a les 19h. En aquest acte es donarà a conèixer en societat la nova indumentària patrimonialitzada d’aquest element clau dels balls de diables tradicionals. Serà gairebé el punt i final a un any i mig d’un projecte iniciat el març de 2020, a través del qual el BDV ha estudiat en profunditat la inconografia de Sant Miquel i la seva relació i paper en els balls de diables; fins a assolir un disseny previ coherent i fonamentat, i la seva posterior construcció amb la col·laboració d’artesans de proximitat. No us en volem desvelar més detalls.. Us hi esperem!

Seguirem dissabte 15 de gener, amb el plat fort de l’any, quan celebrarem la Nit del FocCom ja ve sent tradició, la tarda de dissabte de Festa Major el foc i els diables agafen el protagonisme. Per tercer any, la Nit del Foc incorpora el Correfoc Petit, amb el Ball de Diables Infantil de Vila-seca. A les 18h i des de la Plaça d’Estudi, cremarà els carrers del nucli antic de Vila-seca i acabarà a la Plaça de Voltes, amb els lluïments finals. A les 19.30h i a la mateixa Plaça de Voltes, representarem el Ball parlat de Sant Miquel i Diables, que arriba a la seva 12a edició i que és l’origen dels Balls de Diables tradicionals tal i com els entenem avui en dia. A les 20h, els tabalers del Ball de Diables de Vila-seca, conjuntament amb les 4 colles convidades, faran retronar la Plaça amb la Tabalada. Seguidament, les 5 colles (que hem presentat una a una a través del nostre Facebook) iniciaran el Correfoc, que acabarà a la Plaça d’Estudi amb els lluïments de les colles i l’encesa conjunta.

La tarda de diumenge 16 de gener tindrà lloc la cercavila del Seguici Tradicional de Vila-seca, amb la participació de tots els elements de cultura popular del municipi: el Ball de Diables Infantil de Vila-seca, el Ball de Diables de Vila-seca, els Trabucaires del Comú, el Cavall Alat, els Gegants de Vila-seca (Ton i Pineda, Galzeran i la Donzella), el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons, el Ball de Valencians, el Ball de Prims, els Xiquets de Vila-seca i la Cobla de Ministrers del Comú. La concentració i l’inici seran al Castell de Vila-seca, a les 17.30h í 18h, respectivament.

Enguany seguirem amb l’objectiu, per quarta vegada, de donar més protagonisme a la Carretillada -que ja serà la setena-, posar-la en valor i fer-la créixer. Per tant, serà un acte propi de la Festa Major, el dissabte 22 de gener, a les 20h i a la mateixa Plaça d’Estudi. No us la perdeu!

A més a més, també ens trobareu en algunes paradetes on podreu adquirir el merxandatge de l’entitat, a la Nit del Foc (Plaça de Voltes) i a la Carretillada (Plaça de l’Estudi).

FOC!!

 

Cartell de l’Acte de Presentació